Načrtovanje spalnice začnemo s umestitvijo postelje v prostor – če je vhod v spalnico ob vzglavju postelje nam to daje neprijeten občutek, zato se temu poskusimo izogniti.

Omare v spalnici predvidimo glede na želje in potrebe naročnika. Garderobna soba je v zadnjem času zelo zaželena rešitev, a si je marsikdo zaradi prostorske stiske ne more privoščiti. V takem primeru lahko v prostor umestimo globljo omaro z drsnimi ali harmonika vrati, ki je prava garderobna soba v malem. Zelo priljubljene so tudi vgradne omare z drsnimi vrati. Pred garderobno omaro mora ostati dovolj prostora za odpiranje in pomerjanje oblačil.

Dandanes se mnogi odločajo za suite, ki poleg spalnega prostora in garderobe vključujejo tudi lastno kopalnico, ki je lahko celo manjši domači spa s savno. Ta je lahko od spalnega dela ločen prostor ali pa je vse skupaj v enem prostoru, ki ga po potrebi lahko zapiramo z drsnimi vrati. Taka spalnica s kopalnico lahko spominja na luksuzne hotelske apartmaje.

Za ljubitelje branja je lahko v spalnici tudi udoben bralni kotiček, ki ga zaradi dnevne svetlobe, ugodne za branje, umestimo ob večje okno. V bralnem kotičku pa poleg udobnega naslanjača ne sme manjkati dobra a estetska osvetlitev, ki nam bo nudila dovolj svetlobe za branje tudi v večernih urah ali temnih zimskih popoldnevih.