Za dobro načrtovanje kuhinje je potrebno upoštevati tako funkcionalnost in organiziranost, kot tudi estetsko usklajenost posameznih elementov. Ker je na tržišču velika izbira različnih kuhinjskih elementov in gospodinjskih aparatov, na razpolago pa imamo različne materiale in veliko barv ter njihovih odtenkov, zahteva načrtovanje kuhinje posebno znanje. Da se izognemo neljubim presenečenjem (npr. lahko se izkaže, da smo si zamislili element, ki pa zaradi neustreznega načrovanje navsezadnje niti ne gre v prostor) je dobro, da se pravočasno odločimo za načrtovanje kuhinje. Idealno bi bilo, če bi lahko instalacije napeljali šele po že izdelanem načrtu za kuhinjo, saj se tako res lahko posvetimo funkcionalnosti ne da bi se morali ozirati na obstoječe instalacije.

Pred začetkom načrtovanja kuhinje je smiselno opredeliti želje in potrebe, ki jih imamo pri kuhanju, saj je od količine posode, ki jo uporabljamo in količine hrane, ki jo v kuhinji shranjujemo odvisna tudi količina in razporeditev elementov v kuhinji. Pri načrtovanju je pomembno upoštevati tudi, da si tri primarne funkcije kuhinje (shranjevanje živil, priprava hrane in kuhanje oz. pečenje) smiselno sledijo in so si, po možnosti razporejene v trikotnik, dovolj blizu, da med kuhanjem ne bomo po nepotrebnem zapravljali časa s hojo sem ni tja po kuhinji.